500 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA!

Sağlık / Bahar Alerjisi Hakkında Bimeniz Gerekenler

tarihinde January 01, 2020

ALERJİNİN SEBEPLERİ VE ALABİLECEĞİNİZ ÖNLEMLER

Bahar ayları alerjik reaksiyonlara sebep olduğundan, birçok
kişi için kâbus gibi geçebiliyor. Özellikle polenler ve çeşitli çiçek tozları, bunlara alerjisi olan kişileri nefeslerini kesecek derece etkileyebiliyor ve hayat kalitesini oldukça düşürüyor. Bu tür durumlara yakalanmak içinse çiçekler ya da polenlerle çok yakın olmaya da gerek yok.

Bahar aylarında sıkça rastlanan alerji durumu kişiye göre farklılık gösteriyor. Bunun sebebi ise, herkesin bağışıklık sisteminin
farklı olmasından kaynaklanıyor. En çok da astım hastaları bu durumdan etkileniyor. Ne yazık ki bahar alerjisinin tedavisi ise henüz bulunabilmiş değil. Fakat bu sancılı durumu azaltmak için uygulanabilecek birkaç yöntem bulunuyor. İşte bahar aylarının kâbusu olan alerji hakkında bilmeniz gerekenler...

Alerji Nasıl Meydana Geliyor?

Ağaçların ve yabani otların sebep olduğu polenler, alerjik durumu olan
kişilerin burnundan girerek; vücudun bağışıklığını olumsuz yönde kolayca etkileyebiliyorlar. Polenleri bir tehdit olarak algılayan bağışıklık sistemi, savunma mekanizmasını devreye sokarak alerjenlere saldırma görevini üstlenen antikorları serbest bırakıyor ve bu da histamin adı verilen kimyasal maddelerin ka dolaşımına sızmasına ve sonrasında alerjik tepkimeye yol açıyor. Alerjik tepkimeler ise kendini burun akıntısı, göz kaşıntısı ve hapşırma olarak gösteriyor.

Bahar Alerjisinin Tetikleyicileri

Kızılağaç, titrek kavak, sedir, selvi, karaağaç, ardıç, akçaağaç, meşe, zeytin, dut, çam, kavak, söğüt ve çınar ağacı; çeşitli yabani otlar en büyük alerji tetikleyicileri arasında yer alıyor. Bu yüzden eğer bahar alerjiniz varsa bu bitkilerden uzak durmanız gerekiyor.

Alerjiye Karşı Alınabilecek Önlemler

Bu tür durumlara karşı yapılması gereken ilk şey, bir doktora gitmek ve gerekli testleri yaptırmak. Çünkü bazı ilaçlar tamamen işe yaramasa da yaşanacak sıkıntılı durumların epey azalmasına yardımcı oluyor. Bunun dışında polenler, genelde sabah saatlerini ve sıcak havaları sevdiği için böyle zamanlarda çok fazla dışarıda kalmamanızda fayda var. Ayrıca dışarıdan eve geldiğinizde üzerinizdeki her şeyi değiştirmeniz, duş almanız, ayakkabıları evin dışında bırakmanız ve bu ayakkabı kuralını misafirleriniz için de uygulamanı gerekiyor. Aksi durumda dışarıda üzerinize yapışan polenleri eve taşımış olma riskiniz bu durumda epey yüksek oluyor. Temizlik yaparken ise filtreli bir elektrik süpürgesi, alerji yapabilecek etkenleri azaltmada epey bir yardımcı oluyor.

Bu yazı Derkii dergisinin 12. sayısından alınmıştır.