500 TL ÜZERİ ALIŞVERİŞLERDE KARGO BEDAVA!

Türk Kahvesi Kültürü ve Bol Köpüklü Türk Kahvesi'nin Sırları

tarihinde February 22, 2021

Türk toplumunda özel bir yere sahip olan Türk kahvesi kendine has aroması, kokusu ve sunum şekliyle başlı başına bir kültür. 500 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Türk kahvesinin anavatanının Arap Yarımadası olduğu söylenir. Tüm dünyada tanınan ve Türklere özgü sıcak bir içecek olarak kabul edilen Türk kahvesi, sahip olduğu kültürel değer sayesinde UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne giren ilk içecek olma şerefini de taşır.

Türk Kahvesinin Kültürel Önemi

Osmanlı döneminde kahvehanelerin açılmasıyla birlikte Türk kahvesi, en koyu sohbetlerin aranılan içeceği haline gelmiştir. Kahvehaneler başlangıçta siyasetin konuşulduğu mekânlarken Kanuni Sultan Süleyman’ın da desteği ile kitap ve şiirlerin okunduğu, edebiyat sohbetlerinin yapıldığı, tavla ve satranç oynanan kültür mekânları halini almıştır. Bugün de devam eden kahvehane kültürü özellikle mahalle aralarında sıcak sohbetlerin en güzel adresine dönüşmüştür.

Türk kahvesi ülkemizde sosyal yaşamın ve geleneklerin yaşamasını sağlayan en önemli kültürel miraslardan biri. Eve gelen misafirlere mutlaka kahve teklif edilir. Kız isteme törenleri ve aile toplantıları Türk kahvesiz yapılmaz.

Türk kahvesi kültürü ile ilgili en özel geleneklerden biri de fal. Kahve içtikten sonra fincanı ters çevirip tabağına yerleştirin. Bırakın, falcı fincanın dibindeki telve şekillerini yorumlayıp geçmişiniz ya da geleceğinizle ilgili varsayımlar yapsın.

Türk Kahvesinin Sunumu

Lezzeti ve kendine özgü aroması dışında Türk kahvesini özel yapan, sunumudur. Sunum için özel olarak tasarlanan kahve fincanları ve altlıkları kullanılır. Kahve fincanları ele sığabilecek kadar küçük, ince ve zarif kulplu, porselen ya da gümüş materyallerden yapılır. Fincanın ince kulpları sayesinde kahveyi içenler ister istemez zarafet kazanır.

Sunumun incelikli noktalarından biri kahvenin tepside servis edilmesi ve yanında mutlaka su bulunmasıdır. Kahvenin kendine özgü aromasını daha iyi hissedebilmek için kahveden önce birkaç yudum su içmek gerekir. Böylece başka aromalardan azade, kahvenin has tadı damağınıza ulaşır. Suyun bir başka anlamı daha vardır aslında. Eğer misafiriniz suyu kahveden önce içerse onun aç olduğunu, kahveyi sudan önce içerse tok olduğunu anlayabilirsiniz. Buna göre de ikramlarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Türk kahvesi sunumunun olmazsa olmazı ise tabii ki lokumdur. Geleneksel olarak lokumluk içerisinde servis edilir bu leziz tatlı. Ancak lokumluğunuz yoksa küçük bir çerez tabağı içinde ya da fincan tabağının yanında kuş lokumu ya da çifte kavrulmuş lokum ikram edebilirsiniz.

Bol Köpüklü Türk Kahvesi Tarifi

Türk kahvesi; sade, az şekerli, orta şekerli ve şekerli olarak tüketilir. Ancak kahvenin gerçek tutkunları sade kahveden vazgeçemez. Türk kahvesini diğerlerinde ayıran en önemli özelliği ise köpüğüdür elbette. Peki, lezzetli ve bol köpüklü Türk kahvesi yapımı nasıl olmalı?

  • Lezzetli bir kahve için kahve çekirdeğinin kaliteli ve kahvenin mümkün olduğunca taze olması gerekiyor. Satın aldığınız kahvenin tazeliğini koruması ve aromasını kaybetmemesi için hava geçirmeyen kapta, serin ve kuru bir ortamda muhafaza etmelisiniz.
  • En güzel köpük için bakır bir cezve kullanmalı ve ağır ateşte kahveyi pişirmelisiniz.
  • Kahve cezvesine önce şeker, sonra su ve son olarak da kahve koymalısınız. Kısık ateşte kahve dibine çökene kadar ara ara en az 15-20 kez olacak şekilde karıştırmalısınız.
  • Kullandığınız suyun içme suyu ya da arıtılmış olmasına dikkat etmelisiniz. Köpüklü bir kahve için kullanılan suyun soğuk olması da önemlidir.
  • Cezvedeki kahve kenarlarından kabarmaya başlayınca ocaktan alıp kahve fincanlarına doldurabilirsiniz. 

Geleneksel kahve kültürünü bugün de yaşatmaya devam eden Osmanlı Kahvecisi, kendine özgü konsepti ve zengin ürün çeşitliliği ile hizmetinizde. Markamızın geniş ürün yelpazesini inceleyebilir, dilediğiniz ürünü kolayca satın alabilirsiniz.